Solid State Disk(SSD)

Solid State Disk’lerde erişim süreleri 0.1-0.2ms civarlarındadır. Ram kadar hızlı değil ama neredeyse RAM’lere erişebilecek kadar hızlıdır. 15K RPM’li SCSI günümüzde kullanılan en hızlı diskin yazma hızının 4ms olduğunu düşünürsek SSD disk çıldırmış olmalı. Bu parçalı dosyaya 40 kat hızlı erişebildiği anlamına geliyor…

ssd drive 

SSD Disklerimizin bir diğer özelliği darbeye ve ısıya daha dayanıklı olmasıdır.

SSD’lerin okuma ve yazma performansı, 100MB/s okuma ve 80MB/s yazma şeklinde. SATA-2 sabit diskin de bu değerlerde veya çok az daha hızlı okuma ve yazma yapabildiğini düşünürsek SSD’lerle hemen hemen aynı. Ama bu tek dosya için geçerli.Parçalı dosyalarda SSD 30 kat daha hızlı.Buda oyunlarda bilgisayar açılışında ya da parçalı dosya uygulamalarında zaman tasarrufu demek.SSD Diskler diğer disklere göre 7 kat daha az enerji ile çalışabilmekte.(15Watt diğer diskler 2Watt SSD disk.)Şu anda üretimleri 2.5 inç olarak laptoplar için yapılmakta olup kasa tipi için darbelere ve sarsıntıya karşı sorun olmaması için üretim yapılmamaktadır.

Dezavantajı ise sınırlı yazma hızıdır.Bir sektör üzerine yazma sınırı olduğu için ortalama ömrü kullanıma göre 5-7 yıl olarak belirlenmiştir.

SSD disklerin temel çalışma mantığı sıralı dizilmiş USB Flash bellekler gibi düşünebilirsiniz.Üzerindeki microişlemcilerin bir controller yardımı ile düzene sokularak sıralanıp oluşturduğu bir dizi gibi çalışır.Flash bellekler bir EEPROM çeşitidir.İçerideki transistörlerin birbirini voltaj seviyesinde tetiklemesi ile birime uygulanan elektrik akımı mantığı ile depolama ve silme işlemleri yapılıdır.Kapalı devre olarak çalışır ve toplu işlem yapabildiğinden EEPROM’dan daha hızlı çalışır.Daha detaylı anlatmam ileri seviye elektronik bilgisi gerektirecektir.TEmel olarak SSD Diskleri bu şekilde tanımlayabiliriz.

 

Bir Cevap Yazın